is succesvol toegevoegd aan uw winkelwagen.

Winkelmand

Medewerkers met een groeimindset voelen zich vaak veel sterker en meer betrokken dan mensen met een vaste mindset. Hoewel de term 'groeimindset' steeds gebruikelijker wordt, zijn er nogal wat misvattingen over. Bent u of uw medewerkers op de hoogte van dit soort mindset? 

Wat is een groeimindset?

'' Een groeimindset is de overtuiging dat talenten en capaciteiten kunnen worden ontwikkeld - zonder het belang van talent te ontkennen''
- Carol Dweck

Dit betekent dat individuen, die geloven dat hun eigen talenten kunnen worden ontwikkeld, een groeimindset hebben. Ofwel door feedback van anderen, hard werken of (andere) geweldige strategieën.

Veel voorkomende misvattingen

Misvattingen doen zich voor omdat het concept van een groeimindset is ingebed in een psychologische theorie van volharding. Dit betekent dat mensen met een groeimindset meer uitdagingen zullen aangaan, zullen doorgaan in moeilijke situaties en in het algemeen harder en efficiënter zullen werken. Dit heeft echter geleid tot misverstanden over wat het precies is en hoe gemakkelijk het is om zo'n mentaliteit onder de knie te krijgen.

Dit zijn de meest voorkomende misverstanden:

 1. Een groeimindset hebben is gelijkwaardig open-minded of flexibel zijn.
 2. De groeimindset is iets gemakkelijk die gemakkelijk onder de knie kan worden. 
 3. Een groeimindset krijgen 'enkel en alleen'kost moeite - maar iedereen kan!

Groeimindset versus vaste mindset

Degenen met een vaste mentaliteit geloven dat hun capaciteiten in steen gebeiteld zijn. Zo'n mentaliteit betekent dat men gelooft dat er niets kan worden gedaan om te verbeteren wat men kan bereiken. Een persoon met een vaste mindset is van mening dat zijn eigenschappen (en dus typisch capaciteiten) statisch zijn voor het leven. Deze overtuiging resulteert meestal in 'er goed uitzien' in plaats van te proberen jezelf te verbeteren. 

'' Ik blijf bij wat ik weet ''; '' Ik kan het of ik kan het niet ''; '' Mijn potentieel is vooraf bepaald ''; Ik hou er niet van om uitgedaagd te worden '' zijn uitdrukkingen die geassocieerd worden met deze fixed mindsets.

Aan de andere kant, zoals eerder vermeld, degenen met een groei mentaliteit zijn van mening dat vaardigheden, kennis en capaciteiten voortdurend kunnen worden verbeterd. Het is slechts een kwestie van tijd met de juiste hoeveelheid coaching, inzet en richting voordat ze iets kunnen bereiken. De belangrijkste focus ligt op '' beter worden ''. 

Zinnen die betrekking hebben op groeimindsets zijn: '' Ik probeer graag nieuwe dingen uit '', '' Ik kan alles leren doen wat ik wil '' en '' Mijn inzet en houding bepalen mijn capaciteiten ''. 

Houding tegenover uitdagingen

De twee verschillende denkwijzen hebben tegengestelde perspectieven op tegenslagen. Mensen met een vaste mindset zien tegenslagen of negatieve resultaten als ontmoedigend. Het doet hen twijfelen aan hun eigen bekwaamheid en competenties. Ze kunnen het opgeven of totaal ongeïnteresseerd raken nadat ze dit hebben ervaren. '' Eén slechte test, evaluatie of uitkomst zal je voor altijd definiëren ''. Het is ook vaak dat ze anderen de schuld geven als ze met problemen worden geconfronteerd.

Mensen met een groeimindset zullen juist tegenslagen of uitdagingen zien als een stimulerende en motiverende factor die hen ertoe zal aanzetten harder te werken. Het wordt gezien en gebruikt als een '' wake-up call ''.

'' Houd van uitdagingen, laat u intrigeren door fouten, geniet van inspanning en blijf leren ''

- Carol Dweck

We lopen vaak allemaal in de val dat we ergens niet beter in kunnen zijn. Wij zijn van mening dat we tot een bepaald punt slechts tot iets in staat zijn. Het hebben van een vaste mentaliteit remt de groei, wat op zijn beurt ook persoonlijk geluk kan beïnvloeden.

Kijk eens of je een vaste of groeimindset hebt.

Een overzicht van de twee mindsets en hun kenmerken

Hoe een groeimindset cultiveren?

Een groeimindset kan worden ontwikkeld zodra begrip wordt gevormd van de vaste en groeimindsets, naast de gevolgen van denken. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?

Er zijn 3 eenvoudige stappen die kunnen helpen bij het opbouwen van een groeimindset:

 1. Erken zwakheden
  Door zwaktes te erkennen, creëert het kansen om bescheiden, haalbare doelen voor verbetering te creëren.

 2. Begrijp wat het beste werkt
  Het is belangrijk om een omgeving te vinden die bij een bepaalde persoon past. Begrijp wat de beste manier van leren is en wat het leukst is om te doen. Vind iemands aanpak met als hoofddoel iets te leren, ongeacht de hoeveelheid tijd.

 3. Focus op het proces en op jezelf
  Verspil geen energie door je zorgen te maken over wat anderen zouden denken. Concentreer u op de voortgang van uzelf, aangezien het zoeken naar goedkeuring van anderen waarschijnlijk leidt tot afleiding van de echte doelen. Houd er rekening mee dat die fixatie op eindresultaten ook leidt tot afleiding of tegenslagen, omdat het leren '' in het moment '' voorkomt.

Hoe kunnen managers een groeimindset voor haar werknemers omarmen?

Er zijn verschillende manieren om groeimindsets te stimuleren als manager of leider. Echter, de twee hoofdstappen zijn:

 1. Maak een psychologisch veilig milieu. Maak duidelijk dat het prima is om fouten te maken en dat deze worden gezien als opstapjes naar succesvolle resultaten, in plaats van als iets negatiefs. Anderen aanmoedigen om te spreken en ideeën te delen zonder angst voor afwijzing of oordeel. Geef anderen ook de kracht door de worstelende werknemer te prijzen voor zijn of haar vooruitgang - elke vooruitgang, hoe klein ook. Geloven en publiekelijk steun betuigen kan de voortgang van de medewerker volledig veranderen.

 2. Identificeren denkpatronen en gedragingen die het resultaat zijn van de twee mindsets en de huidige mentale toestand van het team controleren. Het begrijpen en analyseren van de verschillen maakt aanpassingen mogelijk aan de juiste managementstijl die de interactie met het team verbetert.

Wil je meer weten over de groei en een vaste mindset op een meer praktische 'leer-door-doen'-manier? Bekijk onze training catalogus!

"Succes is niet definitief, falen is niet dodelijk: het is de moed om door te gaan die telt."

- Winston Churchill

Vragen, opmerkingen of suggesties? Neem contact met ons op, reageer hieronder of mail ons op info@lepaya.com.

nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands